Ječmeno-cizrnové Miso

Tradiční japonská kořenící pasta, univerzální dochucovadlo a polévkový základ.
Naše miso nese označení Shiro miso (světlé) a obsahuje kousky cizrny. Vyrábí se fermentací BIO surovin ječmene a cizrny za přítomnosti ušlehtilé plísně (koji). V chuti je jemnější a sladší než tmavší misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle fermentovalo a tím intenzivnější je jeho chuť.
Proč zařadit miso do jídelníčku?
Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny, obsahuje výborně stravitelné bílkoviny, řadu vitaminů, minerálů, enzymů a dalších látek.
- Pomáhá harmonizovat trávení a povzbuzuje životní sílu.
- Má detoxikační účinky .
- Obsahuje pátou chuť umami, která se označuje jako „lahodná“, či „chuť zralosti“.
- Vhodné pro vegany a vegetariány.
- Bez přidaných konzervantů, barviv, umělých sladidel a zvýrazňovačů chuti.
Jak si miso vychutnat?
- Polévkový základ místo bujónu.
- Zpestření zeleninových a těstovinových salátů.
- K dochucení a zahuštění.
- K marinování masa, ryb, tofu
Tip- přidejte miso do míchaných vajíček, pomazánek, na pečivo…
Kimchi Miso polévka - Cottage pomazánka s miso - Marinování s miso pastou - Další tipy hledejte v knihovně našich receptů ZDE