Udělejte každé jídlo speciální - přidejte Kimchi (kimčchi)
Kimchi je fermentovaný, probiotický, pikantní salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny. V tradičním pojetí je základní ingrediencí pekingské zelí. V Koreji existuje přes 200 typů Kimchi a tisíce receptů. Co rodina, to recept. Každé Kimchi je jiné. Lišit se mohou v pálivosti, kyselosti, křupavosti, velikosti kousků, ale vždy mají jedno společné, a to že jsou fermentované neboli kvašené. 

Kimchi se může servírovat samostatně, nebo jako salát v misce ke každému jídlu, pro zpestření do baget.

Zdravotní benefity Kimchi

Proces fermentace neboli kvašení
Mléčné kvašení patří mezi nejstarší formy úpravy a uchovávání potravin mimo vegetační období. Jde o přirozený důsledek činnosti 3 druhů přátelských bakterií, které vytvoří kvalitní prostředí s potřebnou pH (kyselost), díky které se mění obsah cukrů a škrobů. Fermentovaná potravina je nutričně hodnotnější než její původní složky a svou kyselostí je blíže pH přirozenému pro zažívání. Činnost probiotických bakterií nám tímto ušetří práci při trávení a tělo může energii použít na jiné procesy.

Co je probiotikum?
Jde o živý organismus přidávaný do potravin, který příznivě ovlivňuje zdraví zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry. Probiotické saláty, jež postoupí proces fermentace, jsou na světě tisíce let a jsou součástí jídelníčku všech kultur. Typickým příkladem probiotika je jogurt. U zeleniny, kterou jsme vypěstovali na zahrádce není třeba probiotické kultury při výrobě pokrmů přidávat, protože je jejich povrch těmito bakteriemi pokrytý zcela přirozeně.  Při přípravě fermentovaného jídla, můžeme buď nechat rozrůst kolonie, které se na zelenině přirozeně nachází nebo dodat koupenou startovací kulturu.