Přínosy Kimchi na naše zdraví
Obsahuje probiotika rodu Lactobacillus, která napomáhají ke správné funkci zažívání a zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry.
Má nízký počet kalorií a je tak vhodný parťak při redukční dietě.
Má nízký glykemický index, což v praxi znamená, že po jídle zůstaneme déle sytí.
Přítomná vláknina pomáhá stabilizaci střevních pohybů a zabraňuje zácpě.
Posiluje imunitu a podporuje kardiovaskulární systém.
Vybrané články
"Studie z poslední doby ukazují, že Kimchi účinně potlačuje virové infekce a dokonce naznačují i možnou účinnost Kimchi jako potencionálního bojovníka proti rakovině". (Machala, 2015)
"Až 70 % imunitních buněk se nachází ve střevech. Optimalizaci funkce střev můžeme podpořit probiotiky ve své přirozené formě, jako je fermentovaná zelenina v podobě Kimchi". (Zdravá střeva, Justin a Erica Sonnenburgovi)
"Nejlepší obranou před vznikem nemoci je silný imunitní systém. Sice nemáme žádné zázračné specifické přírodní látky, které by ničily koronavirus, ale máme celou řadu nespecificky prospěšných potravin a živin, které obranyschopnost podporují. Víme, že obranyschopnost nespecificky podporuje:
rostlinné látky s antibiotickým, antioxidačním nebo protizánětlivým působením (třeba česnek, cibule, kurkuma, zázvor, manuka med, propolis, echinacea, omega-3 tuky z ryb, medicinální houby jako reishi, hlíva nebo shiitake)
pravidelná konzumace fermentované zeleniny, která posiluje střevní mikrobiom: kysané zelí, kimchi
vitamín C ze zeleniny a ovoce, dále hořčík, selen, železo, měď, kyselina listová, polyfenoly a vitamíny A, E, B2, B6 a B12 (najdete je třeba v bobulovitém ovoci, citrusech, kapustě, cibuli, česneku, špenátu, mrkvi, ve vnitřnostech a vejcích). „Jak žít s viry“ (PharmDr. Margit Slimáková)
Přínosy zeleniny a koření v Kimchi
Listy pekingského zelí obsahují vitamíny C, B, a další minerální látky: draslík, vápník, železo, hořčík a síru.
Jarní cibulka má nízký obsah kalorií, ale obsahuje vysoké množství vitamínu K, C, A , kyseliny listové a hodně vlákniny.
Mrkev má vysoký obsahu betakarotenu a vlákniny. Je zdrojem antioxidantů, vitamínu A, C, K, B8 a zdroj železa a měďi.
Zázvor posiluje imunitní systém, je prevencí různých typů rakoviny, má silné protizánětlivé sloučeniny.
Chilli obsahuje kapsaicin, působí jako prevence rakoviny, prevence kardiovaskulárních nemocí, obsahuje řadu minerálních látek.
Česnek obsahuje kvercetin a alicin, silný antioxidant, který má protizánětlivé účinky. Má antivirové vlastnosti, které jsou již dlouhou dobu známy.
Cibule obsahuje flavonoidy a některé se mění na podobné látky jako alicin. Ten pozitivně ovlivňuje tělo včetně antivirového účinku.
Bílá ředkev daikon působí preventivně proti některým druhům rakoviny, posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat zánět, pomáhá při respiračních potížích.